Virtuális Old Trafford Kínában

A brit MET stúdió által tervezett létesítmény, a Venetian Macao-Resort Hotel tulajdonában van, Kína dél-keleti, a SAR-nak (Különleges Közigazgatási Terület) nevezett részén, Makaóban található. Területe 1000 m2, költsége 1.500.000 £


A bejárat

Az elõtérben az interaktív falon bemutatják a jelenlegi Manchester United csapatot és a mérkõzésre gyülekezõ rajongók holografikus képei láthatók. Ezután minden látogató kap egy digitális kártyát az interaktív eszközök használatára, az információk rögzítésére, a játékokban elért pontszámok tárolására és a vásárlásra.

 


A látogató a bejáratnál aktiválja a kártyát és a kapun belépve az Old Trafford belsejében találja magát. A folyosó falai két hatalmas kijelzõbõl állnak, amin különbözõ, a Uniteddel kapcsolatos képek jelennek meg, miközben rajongói dalok hallhatók. Itt található egy stand, ahol a vásárlásra is lehetõség nyílik.

 



A klub

A látogatók itt megtekinthetik a legendás klub teljes történelmét egy hatalmas méretû, íves kijelzõ falon, ami szinte körbeöleli a nézõt. A mindent felölelõ bemutató részletesen kitér a Newton Heath korszakra, Sir Matt Busbyra és "A Busby Babes"-re, a tragédiára és a triplázásra. Mindezeket eredeti felvételekkel, interjúkkal, érdekes, eddig nem hallott történetekkel fûszerezve. Itt található egy gyönyörû üveg makett is az Old Traffordról. Továbbá a vitrinekben megtekinthetõ számos klasszikus történelmi ereklye, például Bobby Charlton és Cristiano Ronaldo aláírt futballcipõje és a Kupák másolatai.

 


 

A virtuális szemüveggel a látogató saját maga navigálhat az Old Traffordon. Bejárhatja az öltözõket, fizikoterápiás szobákat és boot szobát, a játékos kijárót, a lelátókat stb.
A digitális kiállításon, található egy 2D könyv, amely az érintõképernyõn keresztül részletesebb kronológiai sorrendben mutatja be a klub történetét. Többek közt kézzel írt jegyzetek, régi fényképeket és egyéb érdekes dokumentumok segítségével.

 



A képzési terület

A következõ rész, egyben a legnépszerûbb rész a játékosképzést mutatja be. Itt a kivetítõkön ábrák, modellek és meccsekbõl vett jelenetek segítségével ismertetik a látogatókkal a különbözõ taktikai megoldásokat és cseleket, majd a részletes erõnléti edzésterveket. Ezek után személyesen kipróbálhatják a vállalkozó kedvûek a gyakorlatokat az edzõteremben. Továbbá itt található öt különbözõ kulcshelyzetet imitáló interaktív minipálya, ahol kipróbálhatják a vendégek, hogy hogyan felelnek meg a különbözõ szituációkban a pályán, természetesen verseny formájában. A teljesítményüket az OT kijelzõtáblájának élethû, kicsinyített másolatán kísérhetik figyelemmel. A gyõztes - akinek a legtöbb pontot, illetve a legtöbb gólt sikerül szereznie - hivatalos elismerésben részesül.

 


Ebben a teremben található egy óriási festmény, a rajongói fal, mely illusztrálja a Man United globális rajongótáborát. Az interaktív kijelzõkön keresztül bõvebb betekintést kapunk a rajongói táborok mindennapjaiba.


Az öltözõ

A következõ teremben a játékosöltözõ tárul elénk, ahol Sir Alex Ferguson jön velünk szembe. Ez a rész róla szól. Bemutatja hihetetlen, sikeres pályafutását. Itt betekintést nyerhet a látogató a mester munkájába és megtudhatjuk azt is, mit vár el a játékosoktól. A Pepper Ghost hologram technológia segítségével maga a mester mondja el, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki Man United játékos lehessen. A monológ végén pedig a látogatók kérdéseket tehetnek fel Sir Alexnek, aki egy fajta párbeszédet folytat velük, ami még élethûbbé varázsolja a virtuális élményt.

 


Az öltözõ falai és a padok eredeti, fa lambériából készültek. A fogasokon a csapat aláírt mezei láthatók. Az érintõ képernyõs kijelzõn pedig mindent meg lehet tudni jelenlegi keretünk játékosairól. Például mindent megtudhatunk Rooney hobbijáról, kedvenc filmjérõl, kedvenc éttermérõl, megnézhetjük iPod zenei listáját.



A mérkõzés napja

Ezután az élmény után egy újabb fantasztikus, sokoldalú tér tárul a látogatók elé. Itt a tervezõk egy old traffordi meccs napját elevenítik meg. Nem csupán a látvány segítségével, hanem a tömeg hangja, a sorban álló rajongók beszélgetése, de még a stadion gyepszõnyegének és a büfék ételkínálatának az illata is érezhetõ.


 

Az italautomata mellett egy 3D megjelenésû eladó kínál sálakat, jelvényeket a vendégeknek, amit természetesen digitális kártyájukkal meg is vásárolhatnak a helyszínen.

 


A tér része egy több képernyõs média fal is, ahol lehetõség nyílik a meccs kommentálására, amirõl természetesen videó felvételt kap a bátor vállalkozó.

 


Ha valaki kedvet kap a menedzsmenthez, akkor természetesen erre is lehetõsége nyílik. A teljesen élethûen felépített boxban, a kispadon ülve egy szituációs játék keretében edzõi utasításokat adhat, már lejátszott meccshelyzetekben és a játék végén értékelést kap, hány helyes döntést hozott.
Itt láthatjuk az összes trófea valósághû másolatát.
Továbbá lehetõség nyílik arra is, hogy egy különleges fotótechnika segítségével, akár a stadion bármelyik részén, akár az egész csapattal vagy egy-egy játékossal közös fotók készüljenek.

 

A játékos kijáró

 

A következõ részben a játékos kijáró folyosója tárul a látogatók elé, ami szintén élethû mása az eredeti folyosónak. Egyik falán teljes terjedelemben egy nagyfelbontású kamera segítségével, a várakozó játékosokat láthatjuk, akik egymással beszélgetnek és méregetik az ellenfelet, jelen esetben a látogatókat. Továbbá hallható a stadionból beszûrõdõ tömeg hangja is. Amikor pedig megnyílik a játékos kijáró kapuja, szinte robbanásszerûen tör be az éljenzõ tömeg zaja. Ekkor a játékosokkal együtt kisétálunk a pályára.

 

 

A következõ teremben olyan 4D-s élmény tárul elénk, ami a lehetõ legélethûbben érzékelteti egy élõ találkozó hangulatát. Amikor besétálunk a pályára, egy 7m x 3m-es, 360°-os nagy felbontású kijelzõn láthatjuk az Old Trafford lelátóin körbe-körben éljenzõ tömeget. A látvány és a hanghatás teljesen élethû. Ahogy kilépünk az Álmok Színházának pályájára érezzük a hûvös levegõt, a szelet, a frissen vágott gyep illatát. A zajok szintén 360°-ban minden irányból érkeznek. A lelátókon ülõ szurkolók hangja, a 3D Dolby Digital Surround EX hanghatásnak köszönhetõen teljes mértékben visszaadja az élõ meccs hangulatát. A hozzánk közelebb esõ rajongók hangja erõsebb és az egyes bekiabálások olyanok, mintha épp mellettünk hangoznának el.

 


Ezután megkezdõdik a játék. A látogatók annak a klasszikusnak számító mérkõzésnek a rövidített változatát tekinthetik meg, amikor a Man United 3-0-ra verte a Liverpoolt. A találkozó rövidített változatát, a díjnyertes londoni olimpia rendezõ Daryl Goodrich készítette el, egy olyan integrált grafikusan kezelt film változatban, ami teljes mértékben valódi benyomást kelt a látogatókban. A kijelzõn megjelenõ gólok, az éljenzõ tömeg, a kommentár és a látvány együttese olyan élethû élményt varázsol elénk, aminek a hatására teljesen beleélhetjük magunkat a Pool elleni meccs izgalmaiba.

A sikerek

Ezután megérkezünk az utolsó részhez, ahol négy hatalmas, nagy felbontású kijelzõn a Manchester United sikereit tekinthetjük meg.
Itt újabb lehetõség nyílik fotómontázsok készítésére a gyõztes csapattal és a megnyert trófeákkal. Miután elkészülnek a bekeretezett fotók, egy olyan kiállítást tekinthet meg a látogató, amelyen az Old Trafford egykori berendezési tárgyai láthatók. Többek között egy eredeti antik fûnyíró is. Az érintõképernyõs kijelzõkön pedig a legendákról és a képzési központról tudhat meg mindent az érdeklõdõ.

Ebben a csodálatos létesítményben a United ázsiai rajongói belekóstolhatnak az Álmok Színházának varázslatába. A jelentõs ázsiai rajongótábor a Manchester United 333.000.000 fõs táborának csaknem a felét tudhatja magáénak. Ezért gondolták fontosnak a makaói Venetian Hotel and Resort tulajdonosai, hogy létrehozzák az Old Trafford virtuális mását, amivel segítik a rajongókat közelebb hozni kedvenc csapatukhoz.
 A MET Studio vezetõje Alexander McCuaig elmondta: "A célunk az volt, hogy a világ legsikeresebb klubjáról, a Manchester Unitedrõl egy világszínvonalú, virtuális futballélményt hozzunk létre, amely minden tekintetben képes visszaadni ennek a csodálatos klubnak és az Álmok Színházának a hangulatát."

 

 

 

Hatalmas köszönet 'Angel'-nek a cikkért!


Arthitectural

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!