Sir Alex Ferguson exkluzív-interjú 1. rész

Sir Alex Ferguson a Fifa.com-nak adott exkluzív interjúban beszél a Vörös Ördögök bajnoki címért folytatott harcáról, a sokkoló kiesésrõl a Bajnokok Ligájából és a klub fiatalokat érintõ politikájáról. 1. rész


Sir Alex Ferguson számos csodát megélt a Manchester United kispadján eltöltött 25 évnyi edzõsködése során, amely idõ alatt legnagyobb menedzserek közé emelkedett. Bár mióta emlékezetes karrierét elkezdte a skót East Stirlingshire együttesénél, már közel négy évtizede a pályán van, a 70 éves edzõlegenda jelét sem mutatja annak, hogy lassítana, és egy újabb sikerrel végzõdõ bajnoki hajrára készíti fel csapatát.

 

Fifa.com: Sir Alex, miként gondolkodik csapata idei szezonban látott szereplésérõl?

Sir Alex Ferguson: Megvoltak a magunk hullámhegyei, és -völgyei, emellett pedig eléggé balszerencsések voltunk a sérülésekkel. Rengeteg játékosunk kidõlt, amit nem lehet elõre kiszámítani, ráadásul a csapatunk olyan fontos elemeit, mint Nemanja Vidicet és Darren Fletchert a szezon hátralévõ részére kénytelen leszek nélkülözni. Tudod pótolni a legjobbjaidat egy-két meccs erejéig, de hosszabb távon érzékelhetõvé válik a különbség, és velünk pontosan ez történt. Még akkor is, ha ennek ellenére keményen harcolunk azért, hogy megvédjük címünket a Premier Leagueben, amely a kemény munkának is köszönhetõ. Természetesen optimista vagyok az esélyeinket illetõen.

 

Megszenvedte a csapat, hogy nem tudta rotálni játékosait?

Manapság már nagyon nehezen kivitelezhetõ az, hogy minden egyes meccsen ugyanazokat a játékosokat lehessen pályára léptetni. Mostanra a mérkõzések gyorsabbá váltak, amely nyomán a játékosok izomzata jobban elfárad, ezért pedig több pihenésre van szükségük. Olyan játékosokról beszélünk, akik 13-14 kilómétert futnak 90 perc alatt - amely sokkal több, mint korábban - emellett pedig az egész keretet a lehetõ legjobb formában kell tartani.

 

Ebben a szezonban két új kihívó is harcba szállt a bajnoki címért Angliában. Úgy gondolja, hogy mostanra a Premier League sokkal szorosabbá vált?

Mindig is nagy harcban álltak egymással a csapatok a végsõ gyõzelemért. A különbség az a korábbi, nagy négyeshez képest, amelyben rajtunk kívül az Arsenal, a Chelsea és még korábban a Liverpool volt benne, hogy most már nagy hatosról beszélhetünk, a Tottenhammel, akik végre harcban tudnak lenni a legvégéig, és a Manchester Cityvel kiegészülve, akik rengeteg pénzt költöttek erõsítésekre. Ez tette sokkal nehezebbé azt, hogy megvédjük a bajnoki címünket.

 

 

Még mindig fájó a Manchester United idei meglepetésszerû kiesése a Bajnokok Ligája csoportkörébõl?

Hatalamas csalódás volt, mert az volt az érzésem, hogy továbbjuthattunk volna, és egészen a döntõig menetelhettünk volna. Számomra a problémát a Basel elleni hazai mérkõzés jelentette. 2-0-ra vezettünk, és négy-öt tiszta ziccert hibáztunk el. Végül elvesztettük a koncentrációnkat, és bár a végén még mi örülhettünk a döntetlen kiharcolásának, elég rossz eredmény volt az számunkra. Ezzel az a feladat harult ránk, hogy továbbra is kaparnunk kellett, és a visszavágón legalább egy pontra volt szükségünk. És bár uraltuk a mérkõzést, nem sikerült gólt rúgnunk, és ha ez történik, akkor nem is érdemelsz gyõzelmet.

 

A Basel elég nagy problémákat okozott Önöknek...

Igen, így van. Ha egy ilyen nagy csapatról van szó, mint mi, akkor nekünk az a feladatunk, hogy mi diktáljuk a mérkõzés iramát. A Bajnokok Ligájában játszó csapatok mostanság sokkal jobbak, mint voltak korábban. Néhány évvel korábban az ellenfeleink csak két-három játékost küldtek támadásba ellenünk, míg most ez a szám már öt-hatra növekedett, és ráadásul már gyorsak is. Azt hiszem az utóbbi idõszakban ez az egyik legnagyobb fejlõdés, amelynek szemtanúi lehettünk.

 

A tavalyi döntõben ezüstérmesek lettek, miután kikaptak a Barcelonától. Van bármi, amelyet máshogy csinált volna azon az estén?

Nem bánok semmit, ami akkor történt, mert õk voltak a jobb csapat. Az elsõ két gól teljesen elkerülhetõ lett volna, és talán egy kis szerencsével még meg is nyerhettük volna a mérkõzést, de amikor az ellenfél egy kicsit jobb nálad, akkor az ellen nem sokat tehetsz.

 

 

Úgy gondolja, hogy a Barcelona és a Real Madrid jelen pillanatban mindenkit megelõz?

Továbbra is azt gondolom, hogy a Barcelona a legjobb csapat Európában, annak ellenére, hogy a Real Madrid egyre jobban közelít feléjük. Az az elõny, amellyel rendelkeznek a bajnokságban, ezt kitûnõen mutatja. Hamarosan akár egy szinten is lehetnek velük, de ebben a pillanatban a Barca még mindig varázslatos képességel rendelkezik ahhoz, hogy igazán játsza a futballt, ezzel pedig mindenkit leköröznek. Amikor [Lionel] Messi, Xavi és Andrés Iniesta formában van, akkor megállíthatatlanok.

 

Az Ön klubja híres arról, hogy akkor is a csúcson képes maradni, ha csak nagyon kevés pénzt költenek átigazolásokra. Ez egy szándékos stratégia?

Néhány évvel ezelõtt eldöntöttük, hogy megalkotunk egy fiatal játékosokból, mint Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo, Nani és Anderson, építkezõ struktúrát, emellett pedig tudtuk, hogy az akadémiai rendszerbõl is várható néhány tehetséges fiatal feltörekvése, mint Danny Welbeck és Tom Cleverley. Mindössze annyit kell tennünk azóta, hogy ezen fiatal játékosok köré építjük a csapatot. Ezzel a stratégiával nem kell olyan nagy mennyiségû pénzt elköltenünk minden évben, hogy versenyképesek maradjunk, mert házon belül megvannak a tehetségeink.

 

Úgy érzi, hogy a bázeli kudarc ellenére a Manchester United továbbra is képes versenyre kelni az európai elittel?

Ahogy mondtam, úgy érzem, megvolt ahhoz a képességünk, akár ismét a döntõig jussunk. A szerencse nem a mi oldalunkon állt, de szerintem megvan az ambíciónk ahhoz, hogy a Barcelonával és a Real Madriddal konkuráljunk, és nem hiszem, hogy túlzottan messze lennénk tõlük. Biztos vagyok benne, hogy ezt hamarosan megmutathatjuk.

 

Az exkluzív-interjú második része


Fifa.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!