A United szezonja számokban III.rész

Folytatjuk a tavalyi bajnokságban nyújtott teljesítmények bemutatását a számok tükrében. Túl vagyunk az általános statisztikákon és a kapusok értékelésén, jöjjön a többi poszt!


Védelem:

Összesen 9 játékos került a listára, akik közül Patrice Evra játszotta a legtöbb mérkõzést. Egyetlen olyan bajnoki találkozó volt, amin nem szerepelt. Õt követi a sorban Rio Ferdinand és Jonny Evans. Phil Jones is komoly szerepet kapott elsõ manchesteri évében, ám a többiek inkább csak epizódszereplõnek voltak mondhatók. Nemanja Vidic sajnálatos sérülése miatt csupán hat bajnokin lépett pályára.


Korábbi évekkel ellentétben a védõk nagyon kevés gólt szereztek a szezon során. Összesen három találat fûzõdik védõk nevéhez, volt olyan év, amikor Vidic egymaga többet lõtt. Gólpasszok tekintetében jobb a helyzet, összesen 16 asziszttal segítette a védelem a társakat a gólszerzéshez.

 


Passzok tekintetében a két belsõ védõ (Rio-Evans) teljesített legjobban, mindez persze a posztjukból is adódik, ugyanis ritkán kell a támadó harmadban továbbítaniuk a labdát, ahol nagyobb a hibázás lehetõsége, ám a 90%-os mutató így is dicsérendõ, Premier League szinten is jó mutató. Mint ahogy hosszú labdák terén is õk állnak az élen és a kapu elõtti légteret (szintén a feladatuk részeként) is õk uralták leginkább felszabadításaikkal.

A széleken teljesítõ védõknek a szerelések száma nevezhetõ magasnak, ami köszönhetõ az angol foci egyik sajátosságának, hiszen elõszeretettel használják ki szigetországi csapatok a pálya széleit is. Bár Evra mutatta be a legtöbb szerelést, átlagosan magasan Rafael játékában található meg leginkább ez az elem, amiben igen kiválóan is tud teljesíteni.

Korábbi évekhez képest érdekes lehet, hogy Ferdinand négy sárga lapot is begyûjtött a szezon során, ami nem igazán volt jellemzõ rá. Mindez talán betudható annak is, hogy Vidic kiesett mellõle és bár Evans fantasztikusan játszott, azért a szerb védõvel jobban összeszokott párost alkothat Rio.


Középpálya:

Két részre bontottuk a középpályások statisztikai bemutatását, a védekezésre és a támadások segítésére.

A középpálya közepén Michael Carrick volt a csapat bebetonozott tagja. Magasan a legtöbb alkalommal õ szerepelt, õt követte Ryan Giggs, aki azonban ritka esetben szélsõként is játszott, így õ a szélsõk összehasonlításánál is szerepel majd, bár az õ értékelése így kissé csalóka lehet.

 


Paul Scholes visszatérése nagyot lendített a csapaton, bár csak fél szezont játszott, így is a legtöbb gólt szerezte és pontossága még mindig az egyik legjobb a posztján. Carrick és Scholesy hosszú labdái élményszámba mennek, nem is fukarkodtak ezzel a játékelemmel, ketten együtt 400 ilyen labdát szórtak a társaik felé, melybõl majd 350 célba is ért. Key passzok tekintetében Giggs járt az élen a maga 45 átadásával, melybõl nyolc gólpasszal is felért. Leginkább a csatárok mögött szerepelt, mindez meg is látszott a védekezésében, melyet a következõ táblázat mutat majd be.

 

Anderson és Tom Cleverley sokat bajlódtak sérülésekkel, ezért csak korlátozott számú lehetõséget kaptak, míg Darren Fletcher sajnálatos betegsége szintén kihatott a meccsszámának alakulására.

Érdekesség még Darron Gibson mutatója. Egyetlen bajnokin játszott, azon viszon mind a mutatók, mind a látottak alapján kiválóan teljesített.

 


Védekezést tekintve nem meglepõ, hogy Michael Carrick magasan mindenki elõtt jár. Összesen (köszönhetõen mindez annak is, hogy a legtöbb percet õ játszotta) és átlagosan is õ mutatta be a középpályán a legtöbb labdaszerzést és szerelést.


Szélsõk:

Ahogyan a középpályánál, úgy a szélsõknél is két táblázatot készítettünk. Mint említettük, ide is bekerült Giggs, aki néha szélen is fellelhetõ volt, sõt Park Ji-sung is itt szerepel, mivel alapvetõen a széleken kapott szerepet, de az õ szélsõ játéka nagyon különbözött a többiekétõl, hiszen nagyon kevés beadást adott a kapuk elé, sokkal inkább rövid passzokkal juttatta el a labdát a társakhoz.

A legtöbb mérkõzésen a portugál Nani játszott, azonban a legtöbb játékperc Antonio Valencia nevéhez fûzõdik. Gólok tekintetében Nani a legjobb, gólpasszokat nézve Valencia, bár az új igazolás, Ashley Young a legeredményesebb szélsõ, ha azt nézzük, hány percenként adott gólpasszt és lõtt gólt. (Young 92, Nani 105, Valencia 118 perc)

 


Talán meglepõ, hogy Park volt a legpontosabb ezen a poszton, bár mint írtuk, a beadás nagyon hiányzott a kelléktárából. A három alap szélsõ közül Valencia a legpontosabb és a legtöbb passzal is õ rendelkezik, míg Nani a legpontatlanabb, karöltve azzal a Giggsyvel, aki ugye többször a középpálya közepén szerepelt.

Beadások terén Valencia mögött Giggs áll szorosan, míg legtöbb kulcs passzt Nani adta, ám meccsekre lebontva már az ecuadori áll az élen, még ha nem is sokkal.
 


Védekezés terén sincs nagy változás. A legtöbb szerelés az új hetes nevéhez fûzõdik, õt követi Park, aki átlagosan ugyanannyi szerelést mutatott be, mint Vale. Labdaszerzésben Giggs áll az élen, õt követi Valencia és Nani.

 



Csatárok:

Nagy újdonságot itt sem lehet észrevenni, Wayne Rooney mindenkinél többet játszott, õt követi Danny Welbeck és Javier Hernandez. Dimitar Berbatov csak ritkán jutott lehetõséghez, a többiek pedig a "játszottak még" kategóriába sorolhatók.

 


A legtöbb gól és gólpassz szintén Rooney nevéhez fûzõdik még úgy is, hogy volt, amikor középpályán játszott. Sõt, a legtöbb passz, legtöbb lövés, legtöbb kulcs passz is az angol csatár neve mellett áll, ám a passz pontosságban magasan a legrosszabb statisztikával rendelkezik. Valószínûleg a lesek számában sem talál senki meglepetést, mindenki döntse el maga, hogy mennyire hibáztatható a támadó az ilyen szituációkban!

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!