A múlt megismerése

Ryan Giggs a ManUtd.com-nak beszélt arról, hogy a jelenlegi játékosok a müncheni légikatasztrófáról és annak 50. évfordulójáig (2008) való történéseirõl beszéltek, valamint arról, hogy milyen hatással volt rájuk.


Emlékszel, amikor elõször tanulmányoztad a katasztrófát?
Ha a csapat szurkolójaként nõsz fel, tisztában vagy Münchennel, de mint egy gyerek, nem igazán tudod, mirõl is szól ez. Miután csatlakoztam a klubhoz, egyre többet tudtam meg és láttam Sir Mattet is az Old Trafford körül. Rendszeresen láttam õt, ugyanis az irodája ott volt a szoba mellett, ahol a fizetésünket vettük fel. Sir Bobby Charlton pedig mindig lejött megnézni az ifjúsági csapatot, ahogy manapság is teszi. Soha sem láttuk Sir Mattet menedzserként vagy Sir Bobbyt játszani, szóval gyakorta kérdezgettük másoktól, milyenek is voltak. Elkerülhetetlen volt, hogy München szóba kerüljön, amikor ezen kérdéseket feltettük és így egyre többet tanultam a katasztrófáról.
 
Patrice Evra sokat beszélt a United "erõs identitás"-áról és azon vágyáról, hogy minél jobban megismerje a klub történelmét. Egyetértesz azzal, hogy a jelenlegi játékosoknak ismerniük kell a United történelmét?
Igen, egyetértek. Az új játékosok, különösen a külföldi játékosok egy olyan klubhoz igazolnak, melyet nagyszerûnek vélnek és mely mindent felkínál nekik, ami a United elmúlt 10-15 éves sikerszériájából adódik. De ha valóban ehhez a klubhoz akarsz jönni, egyre többet tudsz meg, micsoda támogatást is élvez a klub világszerte és egyre többet akarsz megtudni a csapat történelmérõl. A közelmúltban mindannyian láttuk a DVD-t Münchenrõl. Nem csak magáról a katasztrófáról, de a sikerrõl is szól, amit elértek azelõtt és arról, ahogy a klub hogyan állt fel, porolta le magát és a következõ mérkõzés megnyerésétõl egészen az azt 10 évvel követõ Bajnokok Európa Kupája megnyerésével bezárólag.
 
Volt valami meglepõ, amikor a DVD-t néztétek?
Igen, voltak dolgok a katasztrófáról, melyeket nem tudtam. Nem tudtam, hogy a United milyen hamar is játszott a tragédia után, csupán 13 nappal és a játékosok, akik túlélték a katasztrófát, mint Bill Foulkes és Harry Gregg, a csapatban voltak. Azt gondoltam, ez 'hihetetlen'. De nem csak a DVD-n találhatóak leptek meg. Sir Bobby is beszélt arról a napról, mint a katasztrófa egyik túlélõje, aki egyben a dolgok szemtanúja is volt. Nagyszerû volt hallani, ahogy az európai fociban elért tapasztalatairól beszélt abban az idõben és hogy mennyire más is volt minden akkoriban. Például kaptunk tõle egy képet arról, hogyan is készültek a játékosok a mérkõzésekre. Most, ha egy nagy mérkõzést játszunk, mondjuk a Bajnonok Ligája elõdöntõjében, akkor videókat nézünk és mindent megtudunk az ellenfélrõl. Mindent. Akkoriban viszont Sir Matt maga indult felderítõ útra. A Busby Bébik nem láttak videókat az ellenfél játékosairól, más rendszert használtak. Amikor Sir Matt elment megnézni a Real Madridot, s miután visszajött, a játékosok megkérdezték, hogy mik történtek. De õ nem akarta elmondani, hogy a Real Madrid jó volt. Remek volt ilyen történeket hallani, amelyeket Sir Bobby mesélt. A beszélgetéssel igazi betekintést kaptunk az akkori labdarúgásba, és hogy milyen jó csapatunk volt akkor.
 
 
Nehéz kiértékelni, hogy milyen jók is voltak a Busby Bébik, ha csak egy néhány perces felvételt nézel arról a korszakról...
Nehéz. Az elsõ dolog, amely meglepett, hogy milyen nagy volt Duncan Edwards, nagyon masszív volt! Sir Bobby együtt játszott Denis Lawvel és George Besttel is, de állítása szerint Duncan volt a legnagyobb, akivel valaha is együtt játszhatott. Több poszton is megállta a helyét, egyaránt otthonosan játszott középhátvédként és középcsatárként is.
 
Mi volt az általános reakció a csapatnál, miután szembesültek a Münchenben történtekkel?
Csend volt. A végén Sir Bobby megkérdezte, hogy van-e kérdés, de senki nem szólalt meg. Azt hiszem, a játékosokban félelem ébredt Sir Bobby beszédétõl, és még mindig a DVD hatása alatt voltak. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek volt egy kérdése, és ha más személy áll elõttük, akkor  fel is tették volna. A játékosok többsége nem tudott errõl. Végtére is néhányuk különbözõ országokból és/vagy fiatalon, 19 vagy 20 évesen csatlakoztak hozzánk. Érdekes volt látni, milyen hatással van rájuk. Megmozdult bennük valami.
 
Mennyire fontos, hogy a játékosok és a szurkolók tudják, mi történt Münchenben, hogy épült újjá a klub ezután?
Azt hiszem, nagyon fontos, hogy mindenki tudja, hogy a Busby Bébik hogyan játszottak, és mennyire sikeresek voltak, mielõtt a megtörtént a katasztrófa, amelyet követõen Sir Matt egy másik új nagycsapatot épített. Ezek olyan dolgok, amit nekünk látnunk kell, hogy folytathassuk az örökséget. Például a szurkolók szeretik, ha egy fiatal játékos érkezik a csapathoz, aki idõvel jó teljesítményével állandó tagja lehet a kezdõcsapatnak. Úgy kell játszanod, hogy mind egyénileg, mind a csapat számára is a maximumot nyújtsd, hogy a szurkolók örvendjenek és az emberek elfogadjanak. Ez az a dolog, amely megkülönboztet minket más kluboktól. Ez is egy klub, amely soha nem áll meg, és mindig csak elõre megy. Sir Alex folyamatosan felépitette a nagy csapatait, mint Sir Matt tette, és a klub jövõjében is ez fog történni.
 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!