A United meghódítja az Everestet

A United szurkoló, Nima Namgyal serpa májusban teljesítette egyik nagy vágyát és hazájában, Nepálban megmászta a Mount Everestet. Alapvetõ ellátmánya mellett a csapatról készült fotó is segített neki abban, hogy meghódítsa a világhírû magaslatot.


Nima, mesélj magadról! Hány éves vagy és mióta követed figyelemmel a Manchester Unitedet?
Harminc éves vagyok, egy távoli kis nepáli faluban, Khumjungban születettem és ott is nõttem fel. Abba az iskolába jártam, amit az Everest elsõ, híres hódítója, Sir Edmund Hillary építtetett. 2009-ben Katmanduban ledoktoráltam, majd úgy döntöttem, segítek serpa társaimnak és a számos hegymászónak, akik ellátogatnak hozzánk azáltal, hogy a nagy magasságban hatásos gyógyszerekre és a hegyi, sürgõsségi orvosi ellátásra szakosodtam. Nem emlékszem a pontos dátumra, mióta szurkolok a Manchester Unitednek, de határozottan a kilencvenes évek közepét mondhatom, amikor a tanulás mellett a labdarúgás volt a legelsõ gondolatom.

Miért pont a United a kedvenc csapatod?
Fiatalon az egyik kedvenc játékosom David Beckham volt az õ sajátos szabadrúgásai, szögletei miatt. Mindig azt akartam, hogy nyerjen a csapata és persze akkoriban a Unitedben játszott. Manapság még mindig a United a csapatom, a játékosok miatt, akik keményen dolgoznak, hogy együtt elérjenek egy célt és a legendás menedzser miatt, aki 26 év után most vonult éppen vissza, miután mindent megnyert.

Nézed a mérkõzéseket a televízióban? Ha igen, hol és kivel?
Leginkább otthon nézem a találkozókat, de a rangadók alkalmával bárokba, kocsmákba szoktam elmenni a barátaimmal, mert ott sokkal élénkebb, izgalmasabb a környezet. Katmanduban számos bár és kocsma mutatja a mérkõzéseket kivetítõkön. Még soha nem voltam az Old Traffordon, de a kívánságlistámon van. Remélhetõleg egy nap sikerül félretennem annyi pénzt, hogy eljussak oda.

Mennyire népszerû Nepálban a labdarúgás? Azt lehet mondani, hogy a Manchester United a legnépszerûbb csapat?
Nem kétséges, a labdarúgás a legnépszerûbb sport Nepálban. Az emberek többsége élvezi, de nálunk nincs elég pénz arra, hogy meg is lehessen élni ebbõl és az infrastruktúra sem megfelelõ. Ami a külföldi csapatokat illeti, minden bizonnyal a United az egyik legnépszerûbb.

Gratulálunk, hogy elérted a Mount Everest csúcsát! Minden bizonnyal ez egy régóta dédelgetett álmod volt.
Igen, az elmúlt néhány évben ez volt a célom, de nem csak a teljesítmény és a dicsõség miatt. Ennél fontosabb volt, hogy meg akartam érteni és érezni akartam az extrém magasságot, jobban megismerni a hegyet, ezáltal jobban tudom segíteni az embereket, vészhelyzet esetén pedig jobban tudok segíteni a hegyen a mentési mûveletekben. Sok, 7000 méter alatti csúcsot megmásztam már, hogy felkészítsem magam a végsõ kihívásra. Immár teljes képem van arról, milyen is az Everest.

 


Mennyi ideig tartott a mászás és kikkel másztál?
Az expedíciónk 50 napig tartott attól kezdve, hogy elhagytuk Katmandut. Miután a végsõ akklimatizálódáson is túl voltunk, négy napig tartott az, hogy az alaptábortól elindulva felértünk a csúcsig, majd onnan vissza az alaptáborba. Tizenhat mászót vezettem, köztük kanadai, brit, argentín, amerikai, osztrák és indiai hegymászókat és persze néhány serpát. Igazából serpa segítsége nélkül másztam meg a csúcsot, ehelyett én magam vittem három nehéz oxigénpalackot, úgyhogy igazán értékelni és tisztelni tudom a serpák munkáját. Sokan beszélnek a hegymászók rekordjairól, de azokról a serpákról csak nagyon keveset szólnak, akik a sikereik mögött vannak.

Ha a múlt vagy a jelen Unitedébõl egy személlyel vagy játékossal mászhatnál fel az Everestre, ki lenne az?
Ryan Giggs-et választanám, hogy velem másszon. Õ egy legenda és amióta én a csapatnak szurkolók, õ azóta a sok év óta a csapatnál van.

Bárki a Unitedtõl, vagy a klub sikerei inspiráltak téged mászás közben, vagy amikor azon dolgozol, hogy megments valakit?
Sir Alex Ferguson mindig inspirált engem, az õ kiemelkedõ vezetõi képessége. Szeretnék én is olyan vezetõ lenni a hegyen, ahogyan õ tette ezt az angol labdarúgásban az elmúlt 26 éven során. A hegymászás kicsit olyan, mint a foci - kell a jó vezetés, a csapatmunka és egy kis szerencse is a sikerhez.

A kommentátorok három, vagy még több gólos hátránynál olykor azt mondják, a csapatnak meg kell másznia egy hegyet a siker érdekében. Mit gondolsz te errõl?
Azt hiszem, ennek a frázisnak úgy van értelme, hogy nem könnyû négy gólt szerezni és nyerni anélkül, hogy valami csodás dolog nem történik a pályán. A hegymásás sem ilyen egyszerû...


 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!