Woodward - az ember, aki segít átvészelni a vihart?

A tésztalevesgyártó és matrac partnerek halmozása gúny tárgyává tette, de pont ezek fogják megvédeni a klubot gazdaságilag a koronavírus járvány miatti leállás során.


Ole Gunnar Solskjaer pár héttel ezelőtt adott interjút egykori csapattársának, Gary Neville-nek a Sky Sportson, ahol azon kijelentése, miszerint a koronavírus járvány lecsengését követően reményei szerint robbantani tudnak az átigazolási piacon azt kihasználva, hogy sok klub pénzügyi nehézségek elébe fog nézni, sokak figyelmét kiváltotta.

 

Legalábbis az újságok így hozták le a beszélgetést. A United menedzsere nem használta a robbantás szót, és bár Neville elismerte, hogy egy kicsit diplomatikusabban is feltehette volna a kérdést, kissé késő van már az anyagi problémákkal küzdő klubokkal való együttérzéshez. Az Old Traffordról olyan egyértelmű üzenetet küldenek a világ felé, hogy meg fogják lovagolni a mostani vihar keltette hullámokat és amint visszatér minden a rendes kerékvágásba, piacvezető pozíciójukból előnyt kívánnak kovácsolni.

 

Mivel a pályán történtekkel már egy ideje nem lehet foglalkozni, ezért Jack Grealishtől Jadon Sanchoig mindenkit szóba hoztak a klubhoz való igazolással - az emberek pedig már azt találgatják, hogy miként fog ugyanabban a csapatban megférni Jack Grealish és James Maddison. Bár míg Solskjaer abban a kényelmes helyzetben érezheti magát, hogy a legfényesebben csillogó tehetségek állhatnak sorba az irodája előtt az átigazolásukat kérlelve, valószínűleg minden nem fog a kívánságoknak megfelelően alakulni.

 

 

Ez különösen annak tekintetében tűnhet igaznak, hogy például a United minden más csapathoz képest jobban függetleníteni tudja magát a meccsnapi jegy és egyéb bevételek elmaradása okozta veszteségtől, miután már jó ideje dolgoznak azon, hogy egyre kevésbé legyenek erre a típusú bevételre utalva. Bárki, aki látta már a vállalati és vendéglátásban dolgozó alkalmazottak sorjázását meccsnapokon az Old Traffordon, felismerheti, hogy a United a legtöbb csapathoz képest több pénzt képes keresni a szórakoztatási és ajándéktárgy eladási képességéből, de emellett a klub abban is éllovas - gyakran nevetség tárgyát képezve - hogy miként képes a pályától és a stadiontól távol is nagy üzleteket nyélbe ütni. Igen, itt azokról a globális üzleti szponzorokról, a tésztaleves és matrac gyártókról, illetve a kávétermelőkről van szó, akik miatt Ed Woodward ügyvezető-alelnök vicc kategóriájává vált sokaknál.

 

A legutóbbi számvetéskor, bár ez a számolás gyakran igen nehéz a különböző szponzorációs szintek okán és folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb nevek a listán, a United 26 fő globális partnerrel rendelkezett. A szurkolók gyakran tartják mindezt bosszantónak, mert azt szeretnék, ha a klub legalább ugyanilyen erőket mozgósítana egy új középhátvéd megszerzése vagy a Bajnokok Ligája szereplés biztosítása érdekében, míg a rivális klubok szurkolói pedig köszönik szépen a vásári komédiába szóló belépőt. Melyik futball szurkoló az, aki végül inkább a számviteli kivonatban szeretné csapata sikerét látni a pálya helyett? Ki az, aki ép ésszel a szponzori partnerek számát számolgatja szívesebben a bajnoki pontok helyett?

 

 

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján Woodward igen (bár természetesen az se lenne ellenére, ha a pályán mutatott játék tekintetében is előrébb lépnének) és az elmúlt évek során könyörtelenül ábrázolták egy pénzsóvár, semmit sem tudó könyvelőként, akit minden ok nélkül neveztek ki egy híres futball klub vezetésére. A kritikák és gúnyolódások nem mindegyike volt érdemtelen, de több és erős jele is volt az elmúlt hónapokban - többé-kevésbé azóta, hogy januárban egy csoport dühős United szurkoló megjelent szerencsére éppen lakatlan Chesire-ben található otthonánál - hogy a szerencse forgandó a sokat és gyakran ostromlott vezető számára.

 

Solskjaer megfogadott néhány kritikát és most már sokkal inkább képesnek tűnik kiváltani játékosai tiszteletét és eredményeket elérni. Bruno Fernandes egyértelműen sikertörténetté vált a Sporting Lisszabontól való téli átigazolási szezonban történt megérkezése óta, amely nem csak azt bizonyította, hogy a United számára rendelkezésre állnak a források top játékosok elcsábítására, de az egész Paul Pogba csalódást feledtetni tudták. És most, amikor már nem láthatunk pályán nyújtott teljesítményeket és a bajnoki pontok gyűjtése hirtelen lehetetlenné vált, Woodward közel áll hozzá, hogy fogadhassa a gratulációkat azon előrelátása miatt, hogy a United bevételi forrásai eléggé elkülönülnek ahhoz, hogy túléljenek a futballban, amikor maga a játék teljesen mellőzötté vált a jelenlegi helyzet következtében.

 

 

Még Solskjaer megjegyzéseit megelőzően is lehetett néhány olyan klub, amely azt kívánhatta, bárcsak lennének olyan kőbevésett bevételi forrásaik, amelyek függetlenek a koronavírus hatásaitól. A fizetéscsökkentések és állami segítségről szóló közbeszéd korai szakaszában a United képes volt egyértelműen kijelenteni, hogy el tudják viselni a pénzügyi csapásokat. Woodward ehhez kísértetiesen hasonló nyilatkozatot tudott tenni egy évvel korábban is, amikor egyértelműen nagy lyuk keletkezett mérlegükben José Mourinho azon döntése következtében, hogy szerződtetik Alexis Sanchezt. Lehet, hogy a Unitednél korábban és most sem került még minden a helyére, de bármely vállalkozást, amely képes kiköhögni majd vállat vonni egy Sanchez-szintű fizetésre, bivalyerősként kell tekintenünk.

 

Ez pedig a következő hetekben, hónapokban bizonyítást is nyerhet. Solskjaer valószínűleg egyszerre nem fogja tudni csapatában köszönteni Grealisht, Sanchot és Maddisont, de a United legalább olyan pozícióban lesz, hogy valamelyiküket képes lesz leigazolni. Senki nem tudja, hogy a jelenlegi helyzet hogyan és miként fog véget érni, de elég sok oka van annak, hogy azt feltételezhessük, az Old Traffordon előbb fog visszaállni minden a régi kerékvágásba, mint a legtöbb klubnál.

 

Az ügyvezető igazgató, aki a szezont még bohócként kezdte, lehet hogy látnokként végzi. Egyértelmű, hogy nagyon furcsa időket élünk. Amint a lezárásoknak vége, a United ultráinak lehet, hogy újra háztűznézőbe kell látogatniuk, de ezúttal azért, hogy bocsánatot kérjenek.


Guardian

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!