Amrabat eddigi pályafutása

Sofyan Amrabat immár hivatalosan is a Manchester United játékosa, az olasz Fiorentinától érkezett egy szezonra kölcsönbe.


A marokkói válogatott középpályás Old Traffordra való költözésének hírét először a múlt pénteki, sűrű átigazolási határidő napján jelentették be, és a középpályás azóta meg is érkezett Manchesterbe, hogy először nézzen körül az új környezetben.

 

Erik ten Hag már beszélt arról, hogy Amrabat - akivel együtt dolgozott az Utrechtnél - mit hoz majd a Unitednek, és bejelentették, hogy a 27 éves játékos a 4-es számú mezt viseli majd a Vörös Ördögöknél ebben a szezonban.

 

Most, amíg várjuk a debütálását a klub színeiben - amelyre a következő Premier League-meccsen, szeptember 16-án, a Brighton otthonában kerülhet sor -, többet megtudhatunk új szerzeményünk eddigi pályafutásáról.

 

Amrabat egy Amszterdamtól nem messze, keletre fekvő holland kis faluban, Huizen-ben született, és futballista családból származik. Idősebb testvére, Nordin szintén sikeres karriert futott be a profi labdarúgásban, és a United-szurkolók talán leginkább a Watfordnál töltött Premier League-es időszakából ismerhetik.

 

A marokkói származású szülők által nevelt testvérek ifjú korukban Marokkót és Hollandiát is képviselték, majd végül mindketten az édesanyjuk és édesapjuk szülőhazájának válogatottját választottak. Sofyan jelenleg 49 válogatott meccset tudhat maga mögött.

 

Klubszinten új szerzeményünk az FC Utrecht ifjúsági csapatában pallérozódott, miután a huizeni HSV De Zuidvogels csapatától megérkezett, és 2014. novemberében, a Vitesse ellen mutatkozott be a profik között.

 

Egy jól képzett középpályássá fejlődött, aki képes a labdával és labda nélkül is hatást gyakorolni, és készen áll arra, hogy a Unitednél a Ten Haggal kialakított korábbi,  izgalmas kapcsolatára építsen, mivel a páros az Utrechtnél töltött közös időszak után újra összeállt.

 

Menedzserünk a holland klubhoz a középpályás korosztályos válogatottbeli áttörése végén csatlakozott, és két évig dolgoztak együtt, Amrabat pedig az utóbbi, 2016/17-es idényben 34 Eredivisie-meccsből 31-en játszott, amikor is az Utrecht kvalifikálta magát az Európa-ligába.

 

 

A marokkói középpályás klubjában mutatott formája a válogatott színtérre is átültethetővé vált, hiszen 2017. márciusában, a Tunézia elleni barátságos győzelem alkalmával debütált a nemzet színeiben.

 

Az akkori szezon végén Amrabat és Ten Hag útjai elváltak, hogy Hollandiában a tabella élén csatázhassanak: Ten Hag az Ajaxhoz, míg Amrabat a holland élvonalbeli rivális Feyenoordhoz szerződött.

 

A 2017/18-as szezonban egyik klub sem nyerte meg az Eredivisie-t, de Sofyan a KNVB-kupát a szezon végén felemelte, mivel csapata - amelyben a korábbi Vörös Ördög, Robin van Persie és a United jelenlegi védője, Tyrell Malacia is szerepelt - 3-0-ra legyőzte az AZ-t a döntőben.

 

Az új 4-es számú játékosunk két Johan Cruyff Shield-diadalt is ünnepelhetett a rotterdamiaknál töltött ideje alatt, mielőtt 2018. augusztusában a belga nagyágyúhoz, a Club Brugge-höz igazolt, és ezzel egy olyan nyarat zárt le, amelyen a marokkói válogatottal szerepelt a világbajnokságon.

 

A középpályás a 2018/19-es szezonban 16 bajnoki mérkőzésen belekóstolt a belga élvonalba, és az azt követő bajnoki címvédésük egy mérkőzésén is játszott, mielőtt Olaszországba szerződött volna, a 2019/20-as szezonra kölcsönbe a Hellas Veronához.

 

Segített a klubnak abban, hogy újonnan feljutott csapatként rögtön a tabella első felében végezzen, és megkapta a Veronában az év játékosa díjat a teljesítményéért egy olyan idényben, amelyben mindössze négy bajnoki mérkőzést hagyott ki.

 

A szezon közepén az olasz csapat élt az opcióval, hogy Amrabat szerződését véglegesítse, majd onnan a Fiorentinához igazolt a 2020/21-es szezon elején.

 

Amrabat az elmúlt három évben 97 alkalommal lépett pályára a firenzei csapatban, és közel állt ahhoz, hogy segítsen nekik véget vetni a két évtizedes trófeavárakozásnak, hiszen az elmúlt szezonban a Coppa Italia és az Európa-liga döntőjébe is bejutottak, mielőtt az Internazionale és a West Ham United ellen szoros, 2-1-es vereséget szenvedtek volna.

 

Az idény közepén Sofyant Marokkó beválogatta a 2022-es katari világbajnokságra, és ott tette eddigi pályafutása talán legnagyobb benyomását, mint nemzetének központi figurája.

 

Az Atlasz Oroszlánjai a várakozásokkal dacolva az F csoport élén végeztek, és Belgium, Portugália és Spanyolország legyőzésével a negyedik helyen zárták a tornát: ez minden idők legjobb világbajnoki szereplésük.

 

A 27 éves játékos most Manchesterben írja története következő fejezetét, és egy 2023/24-es szezonra szóló kölcsönszerződéssel csatlakozik a Unitedhez.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!