Solskjaer három legfőbb kihívása

Ole Gunnar Solskjaer első teljes szezonjára készül a Manchester United kispadján, de vajon mik a legfőbb kihívásai, amelyekkel szembe kell majd néznie?


Az öltöző felrázása

A Manchester United nyarát a kulcsjátékosai jövőjét körülvevő bizonytalanság jellemzi. Pogba még júniusban adott hangot nyilvánosan távozási szándékának, de egy hónap elteltével egy kicsit sem kerültünk közelebb jövője tisztázásához. Solskjaer a héten kijelentette, hogy a United nincs kényszer alatt eladását tekintve, de a találgatások továbbra is folynak.

 

Kérdőjelek vannak David de Gea körül is. A Unitednél szeretnék, ha új szerződést írna alá, amellyel a Sky Sports News értesülései szerint a világ legjobban fizetett kapusa lehetne, ő azonban jelenleg érvényes megállapodása utolsó évébe lépve még mindig nem kötelezte el magát Manchesterben. 

 

Ami Pogba és De Gea kapcsán történik - nem beszélve Romelu Lukaku és Alexis Sanchez helyzetéről - az valószínűleg Solskjaeron kívül áll, viszont neki kell menedzselnie az öltözőre gyakorolt hatását ezeknek az eseteknek. Az ő kihívása az, hogy visszahozza azt a csapatszellemet és harciasságot, amely az első hónapokban jellemezte csapatát, amikor átvette irányításukat.

 

Mindez nem lesz könnyű - különösen úgy, hogy igen erős személyiségeknek van érintettsége. Pogba, De Gea és Lukaku is meghatározó figurái az öltözőnek. Amennyiben távoznának, úgy hatalmas csapat újjáépítésnek kell megkezdődnie. Ha maradnak, Solskjaernak biztosítania kell, hogy mindannyian beállnak majd a sorba és ezzel együtt még többet ki tud majd hozni belőlük a pályán.

 

 

Annak ellenére, hogy az előző szezonban bekerült a PFA Év csapatába, Pogba kiegyensúlyozatlan teljesítménye továbbra is problémát jelent, míg De Gea szezonvégi formahanyatlása szintén figyelmet követel. Az Opta adatai alapján több hibája vezetett bekapott gólhoz (öt), mint az előző öt idényben összesen. Eközben Lukaku pedig képtelen volt megőrizni kezdőcsapatbeli tagságát is.

 

Marcus Rashford a Vörös Ördögök perthi sajtótájékoztatóján kijelentette, pozitív hangulat uralkodik az öltözőben az új szezont megelőzően, a játékosok pedig minden korábbinál keményebben dolgoznak azon, hogy "helyrehozzák a dolgokat", de továbbra is munkálkodni kell azon, hogy biztosan ne legyen hatása az előző szezonbeli kudarcoknak. Mire egy hónap múlva a csapat megkezdi bajnoki szereplését a Chelsea ellen, Solskjaernak biztosnak kell lennie abban, hogy játékosai egy irányba eveznek.

 

A fiatalok nevelése

Solskjaer edzői karriere a Manchester United akadémiáján kezdődött, úgyhogy nem igazán nevezhető meglepőnek, hogy fontos számára a fiatal játékosok beépítése csapatába. Ezen a nyáron a klubnál a kipróbált sztárok helyett sikerre éhes, brit játékosok megszerzését tűzték ki prioritásként, Daniel James és Aaron Wan-Bissaka megszerzését követően pedig Sean Longstaff érkezhet az Old Traffordra a Newcastle-től.

 

Nemcsak az új szerzemények állnak azonban majd sorba egyedüli fiatalként, hogy szerephez jussanak a felnőtt csapatban. Az előző szezonban Solskjaer integrálta csapatába Mason Greenwoodot, James Garnert, Angel Gomest és Tahith Chongot is. Mind a négyen elutaztak a csapattal Ausztráliába, hogy részt vegyenek a felkészülési túrán, és ott volt még velük a védő Axel Tuanzebe is, aki remekelt az előző idényben az Aston Villa kölcsönjátékosaként.

 

Ez, a fiatalokra építő játékospolitika elismerésre méltó és egyezik a klub tradícióival, ám csak akkor bizonyulhat működőképesnek, ha megfelelő irányítás és edzősködés mellett történik. Greenwood, Garner, Gomes és Chong is ígéretes tehetségek, de még messze nem kész játékosok, és ugyanaz elmondható Jamesről és Wan-Bissakáról is.

 

 

Az egy dolog, hogy fiatal játékosok lehetőséghez jutnak a felnőtt csapatban, de fel kell őket készíteni a rájuk nehezedő nyomás elviselésére és ki kell gyomlálni játékukból a hibákat is. Különbség mutatkozik a lehetőség és a túlexponálás között. A United fiatal játékosainak arra lesz szükségük, hogy tapasztalt, öreg rókák vegyék őket körül, emellett pedig nagyon óvatosan kell bánni majd velük.

 

Természetesen Solskjaer múltja a fiatal korosztály edzését illetően segíteni fog, de a fiatal játékosok felnőtt szinten való beépítésében korlátozott tapasztalatokkal rendelkezik csak. Képes lesz megmutatni, hogy ő a megfelelő személy a klub átmeneti időszakának levezénylésére? A United fiatalítási projektjének sikere valószínűleg ezen fog múlni.

 

Egyensúlyt találni a védekezésben

Kétség kívül a védelem az a csapatrész, amely a legtöbb figyelmet igényli a manchesterieknél. A Premier League előző szezonjában 54 gólt kapott a Manchester Unitedet - többet, mint a Crystal Palace és a Newcastle United, amelyek a 12. és 13. helyen végeztek.

 

A problémák az egész idény során egyértelműek voltak, de különösen az utolsó két hónapban váltak kritikussá, amikor minden sorozatot figyelembe véve 11 mérkőzésen 22 góllal terhelték meg a csapat hálóját az ellenfelek. A Liverpool elleni, februári 0-0-s döntetlen óta a csapat nem tudott kapott gól nélküli mérkőzést lehozni.

 

Wan-Bissaka leigazolása az első lépés lehet a helyzet javítását illetően. A 21 éves játékos parádés volt védekezésben a Palace előző szezonjában, több becsúszást és labdaszerzést bemutatva, mint a Premier League bármely másik védőjátékosa, de a védelem középső része az, amely igazán ráncfelvarrásra szorulna, Solskjaernak pedig többet kellene kihoznia Luke Shaw-ból is a baloldalon.

 

 

A United legfőbb célpontja Harry Maguire, ő köré építve képzelnék el a csapat védekezését, de a Leicester City már visszautasított egy 70 millió fontról szóló ajánlatot, ráadásul a Manchester City is képben van a játékos megszerzését illetően.

 

A 26 éves angol válogatott hatalmas előrelépést jelentene a United jelenlegi középhátvéd opcióit tekintve, de a problémák nem csak a személyekben, hanem rendszerszinten is keresendőek. Az előző szezonban a védelem egészen egyszerűen nem kapott elég támogatást a középpályáról, amely Nemanja Matic gyengélkedésére és arra vezethető vissza, hogy Pogba láthatóan nem igazán hajlandó védekezésben visszazárni és elvégezni a piszkos munkát.

 

A személyi ügyek kezelése mellett Solskjaernak fegyelmet kell plántálnia csapatának védekezésébe és meg kell találnia azt a játékrendszert, amely biztosabb alapokra helyezi azt. Kinevezését követően támadó felfogású játékot ígért, de ha hosszabb távú építkezésben gondolkodik, akkor a védekezés fejlesztése mindenekfelett való.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!