Átigazolási pletykák: május 23 - május 31.

Több érkező és számos távozó játékossal számolnak a Manchester Unitednél a nyári átigazolási időszak során.


Május 22-én véget ért a United szurkolói számára hatalmas csalódást jelentő 2021/22-es szezon, melynek vége előtt már hivatalosan bejelentésre került, hogy Ralf Rangnick helyét a menedzseri székben Erik ten Hag fogja átvenni. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a kacsaszezon kellős közepébe vegyük kicsit sorra, hogy mi is történt tavaly augusztus óta.

 

A rekordbajnok Ole Gunnar Solskjaer vezetésével a 2. helyen végzett a bajnokságban és nagy tervekkel és viszonylag jó igazolásokkal vágtak bele a 2021/22-es idénybe, azonban hamar szembesülni kellett azzal, hogy valami nagyon nincs rendben a csapatnál, hiszen a "készen állunk a következő lépés megtételére" fogadkozások ellenére jöttek a csalódást keltő eredmények, pofonok, végül pedig a Watford elleni 4-1-es vereség 2021 november 20-án végleg megpecsételte Solskjaer sorsát, akit menesztettek is, helyét pedig Michael Carrick vette át néhány meccsre, majd ideiglenes menedzserként kinevezték Ralf Rangnickot a csapat élére.

 

 

A németnek azzal kellett főznie, amit norvég kollégája hátrahagyott, nem is sikerült a világmegváltás, a csapat pedig tovább gyengélkedett és végül a 6. helyen fejezték be a szezont, amellyel legalább az Európa-liga indulást elérték, bár ez is inkább a Brightonnak volt köszönhető, mivel az utolsó fordulóban legyőzték a West Ham csapatát, amely győzelem esetén a Konferencia Ligába küldte volna a Vörös Ördögöket.

 

Rangnick kinevezését a kezdetektől fogva ideiglenesnek tervezték, ami előre vetítette, hogy a szezon vége felé közeledve meglesz az utódja is. Számos név felmerül a lapokban, rengeteg vélemény látott napvilágot, hogy ki lenne a legalkalmasabb arra, hogy a Manchester United régi fényét visszaállítsa. Tavasz közepéhez közeledve javarészt már csak két névtől volt hangos a sajtó, az egyik Mauricio Pochettino (PSG), a másik pedig Erik ten Hag (Ajax) volt. A híradások arról is szóltak, hogy a klub vezetősége több lépcsős meghallgatást tartott, hogy a lehető legjobb döntést tudják meghozni, ennek eredményeként pedig április 21-én hivatalosan is bejelentették, hogy az Ajaxszal immár háromszoros Eredivisie bajnok Tan Hag veszi át a csapat irányítását a nyártól.

 

A holland tréner a United utolsó bajnokiján már ott is csücsült a közönség soraiban, bár lehet, hogy a mérkőzés képét látva inkább elment volna nyaralni. Nagy fába vágja a fejszéjét, de bízunk benne, hogy vele már tényleg sikerül a csapat újjáépítése és visszatérnek a rég látott szebb napok. Természetesen egy ilyen folyamathoz idő és megfelelő játékosok kellenek, ez pedig előre vetíti, hogy a nyár folyamán mekkora pletykaáradat lesz várható, hiszen ilyenkor egyébként is a fél világot le szokta a lapok szerint igazolni a United, most pedig aztán mindenki is érkezik...kivéve Haaland és Mbappé, akiknek a sorsát már hivatalosan is tudjuk.

 

 

A csapat építéséhez azonban szükséges lesz arra is, hogy a meglévő keretet csúnya szóval élve kitakarítsák. Borzasztó volt látni, hogy egyes meccseken a padon 2 cserekapus is ott csücsül és nincs olyan minőségi cserelehetősége a menedzsernek, akikkel megfordítható egy kedvezőtlen állású mérkőzés. Ez főleg azt követően volt megfigyelhető, hogy sokakat kölcsönbe adtak január folyamán, hogy játéklehetőséghez jussanak (Van de Beek, Martial, stb...). Maradjunk annyiban, hogy nem feltétlen volt jó ötlet minden ilyen transzfer, ráadásul még azok között, akik itt is maradtak akadtak olyanok, akiknek csak olykor-olykor akadt lehetősége a pályára lépni. Ilyen többek között Jesse Lingard is, de említhetjük Juan Mata nevét is, akit az idény végéhez közeledve már több alkalommal is a kezdőbe nevezett a német mester, azonban érzésünk szerint méltatlanul kevés szerep jutott a kis spanyolnak idén is.

 

Kezdjük rovatunk érdemi részét a távozókkal.

 

Nemanja Matic

A szerb középpályás még április 15-én, pénteken jelentette be hivatalosan, hogy távozik a Unitedtől. Matic több alkalommal is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a szezon során, távozásával pedig gondban lehet a csapat, mert a védekező középpályás posztjára nem igazán akad megfelelő ember a klubon belül. A Nottingham Forest csapatát Premier League-be segítő James Garner talán az egyetlen, akivel házon belül megoldható lenne ez a szerepkör, a nyár folyamán pedig minden bizonnyal lesz a 21 éves játékosnak a bizonyításra. Az angol mellett számos nevet lehetett hallani erre a pozícióra, ezekkel kicsit később foglalkozunk a lehetséges érkezők között.

 

Paul Pogba

A francia remekül kezdte a szezont, főleg gólpasszok terén jeleskedett, majd rendszeresen sérülésekkel bajlódott és amikor pályán volt, akkor sem tudta azt a teljesítményt hozni, amit vártak tőle. Pogba ráadásul talán a United történetének egyik leginkább ráfizetős igazolása volt duplán is, hiszen saját nevelésű játékosként távozott annak idején potom pénzért (1,5 millió font) a Juventushoz, a United pedig 2016-ban visszavásárolta őt 89 millió font ellenében. Most pedig, mivel szerződése lejár június végén, ingyen távozhat, világmegváltás nélkül, pedig vitathatatlanul tehetséges játékosról van szó, ha akar játszani. Őt talán könnyebb lesz pótolni.

 

Jesse Lingard

Hiába a mi kutyánk kölyke, az utóbbi években legjobb teljesítményét a West Hamnél töltött kölcsönidőszaka alatt nyújtotta, a Unitednél sem Ole, sem Rangnick nem igazán számolt vele. Szintén ingyen távozik a nyáron, némi keserű szájízzel valószínűleg.

 

Juan Mata

A szurkolók nagy kedvence hihetetlen játékintelligenciával rendelkezik, szerződése pedig szintén lejár a nyáron, viszont esetében még nem történt semmilyen hivatalos bejelentés arra vonatkozóan, hogy távozik, vagy marad. El tudnánk őt képzelni az Akadémia U18-es és U23-as csapatainál is, rengeteget tanulhatnának tőle sokmindenről a fiatalok. Örülnénk, ha maradna, viszont ha még játszani akar, akkor lehet, hogy nem a United lesz a végső választása.

 

 

Dean Henderson

Az előző szezonban berobbant a csapatba a gyengélkedő De Gea miatt, azonban most a spanyol maximálisan visszavette a helyét a kezdőben. Sajnos egyik menedzsernek sem sikerült olyan szinten rotálnia a csapatát, hogy az angol hálóőr is szóhoz jusson, így esetében várható, hogy távozik a nyár során, a legesélyesebb végállomása pedig Newcastle lehet, ahol tovább folytatódik majd a nyáron a nagybevásárlás az új tulajdonosnak köszönhetően. Kár érte, kiváló ügynök volt.

 

Lee Grant

A veterán kapus május végén jelentette be, hogy visszavonul és a továbbiakban edzői pályafutását fogja építgetni. Miután visszatért a Unitedbe a szerepe inkább tanári volt, lehetőséget nem igazán kapott a felnőttek között.

 

Eric Bailly

Az elefántcsontparti védő nevét sem hallottuk sokszor a mérkőzéseken, az általában jól értesült Fabrizio Romano szerint pedig a nyár során távozni is fog. A 28 éves játékosért sajnos nagy valószínűséggel csak nagyon keveset fog kapni a United. A transfermarkt szerint például csupán 8 millió Euro az értéke. Ez nagyban köszönhető sérülékenységének, de egy olasz, vagy spanyol közép, vagy kicsapatnál még megtalálhatja a helyét.

 

Aaron Wan-Bissaka

A nemrég véget ért szezonban nagyon kiszorult a kezdőből, ami Dalot jobb, de semmiképp sem kimagasló teljesítményének is köszönhető. Nagy reményeket fűztünk hozzá, amikor bejelentették, hogy a Palace-tól érkezik, védekezésben a kezdetekkor jól is állta a sarat, azonban mindig is hiányoltuk belőle a támadások segítését. A pletykák szerint több kérője is akadna az angolnak, akinek a piaci értéke nagyjából 30 millió Euro, ennyit azonban nem fog érte kifizetni egyetlen csapat sem. A lehetséges célállomások között az Atletico Madrid és Crystal Palace is szerepel a lapok szerint és állítólag Erik ten Hag pedig nem számol vele.

 

Anthony Martial

A francia támadó is kölcsönbe került januárban Spanyolországba, hogy több játéklehetőséghez jusson, ám a rendszeres sérülések miatt végül a Sevilla csapatánál úgy döntöttek, hogy nem élnek vételi opciójukkal és visszaküldik Martialt Manchesterbe. Martial piaci értéke nagyjából 28 millió Euro, azonban sérülékenysége miatt ennek töredékéért fog elkelni, ha sikerül neki a nyáron új csapatot találni.

 

Phil Jones

A majd két évig sérült Jones számára is csak epizód szerepek jutottak idén, távozása pedig majdnem biztos a nyár folyamán. Esetében is inkább egy olasz, vagy spanyol középcsapatot tudunk elképzelni célállomásként, de az sem kizárt, hogy marad Angliában.

 

Nézzük mi a helyzet az új igazolások és a kölcsönből visszatérők esetében.

 

A visszatérők esetében most kihagyjuk a külön-külön történő véleménynyilvánítást. Náluk arra számítunk, hogy a holland tréner a nyáron lehetőséget ad nekik a bizonyításra és ennek függvényében dönt sorsuk felől.

 

Itt egyébként Donny van de Beek, Amad Diallo és Facundo Pellistri nevét említenénk első sorban. A holland középpályásnak az Ajaxnál töltött időkből szép emlékei vannak Ten Hagról, akinél stabil alapembernek számított és reménykedünk benne, hogy újdonsült menedzserünk megtalálja a helyét a csapatban, mert továbbra is egy nagyon tehetséges játékosnak tarjuk őt, kár lenne így elpazarolni a tudását.

 

 

A két ifjú szélső sorsát is érdemes lesz figyelni, mert hiába érkezett Sancho, rá inkább a bal szélen számítottak a menedzserek, a jobb szélről Greenwood kiesett és jelenleg nem tartjuk esélyesnek, hogy őt még valaha is United mezben fogjuk a pályán látni, így azon az oldalon marad Elanga, akinek így nem igazán akad posztriválisa és továbbra is balra lejt a pálya ezen a poszton. Amad és Pellistri is ott lehetnek majd a nyáron Ten Hag utazó keretében, rajtuk áll, hogy sikerül-e bizonyítaniuk. Hajrá!

 

A visszatérők mellett számíthatunk még az Akadémia tehetségeinek felbukkanására is a nyár folyamán. Ennek fényében a már debütáló Garnacho, Shola, Hannibal és Savage, valamint a bemutatkozásra váró Alvaro Fernandez is megmutathatja majd, mire képes.

 

 

Igazolások terén is beindult már a pletykagépezet, számos lehetséges kezdőcsapat összeállítás látott napvilágot Ten Hag érkezésének bejelentését követően, ami pedig igaz, hogy a keretet számos pozícióban meg kell erősíteni, ha a kívánt célokat szeretnék elérni. Nézzük, hogy kikkel hozták szóba az elmúlt napokban a Vörös Ördögöket.

 

Jurrien Timber

A Mirror szerint az Ajax 20 éves védője az egyik fő célpontja a nyár folyamán a Unitednek. A holland játékos több forrás szerint is 30-35 millió Euro fejében érkezhetne és bevethető a védelem belsejében, valamint a jobb szélső védő posztján is. A Vörös Ördögök érdeklődését Fabrizio Romano is megerősítette, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

 

 

Arnaut Danjuma

Szintén a Mirror számolt be arról, hogy a csatárposzton is erősíteni szándékozó rekordbajnok szemet vetett a Villarrealban játszó Danjumara, akit 50 millió Euró körül lehetne megkaparintani.

 

Pau Torres

A 25 éves védő jelenlegi munkaadója szintén a Villarreal, akik a The Sun információi szerint már keresik Torres utódját, mivel azzal számolnak, hogy a nyár során klubot vált. A spanyol játékos sokak szerint jó vétel lenne és a nagyjából 50 millió Euro körüli ára sem lenne túlságosan irreális. A kérdés inkább az, hogy a United tulajdonosai mennyire hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni az átigazolási időszakban, mivel a hírek szerint a transzferekre jelen állás szerint 120 millió fontot szánnak.

 

 

Frenkie de Jong

De Jong is dolgozott korábban együtt Ten Haggal az Ajaxnál és több lap, köztük a Metro UK értesülései szerint ő is az elsődleges nyári célpontok között szerepel, viszont állítólag a Barca csak 80 millió Euro ellenében lenne hajlandó megválni tőle, hacsak nem sikerül rendezni a pénzügyi helyzetüket, mert akkor megpróbálják megtartani a hollandot, aki a középpálya stabilizálására érkezhetne Manchester vörösebbik felébe.

 

Darwin Nunez

A The Sun tudni véli, hogy az uruguayi csatár közel áll ahhoz, hogy megegyezzen a Vörös Ördögökkel és a következő szezontól már Manchesterben lője a gólokat. A nemrég zárult idényben 28 alkalommal szerepelt a portugál csapatban, 26 gólja és 4 gólpassza volt neki, tehát a 22 éves játékos remek szezont produkált a Benficaban. Nunez a források szerint 60-65 millió Euroba kerülne.

 

 

Raphinha

A Leeds támadója is a lehetséges érkezők között szerepel a The Sun forrásai szerint és nagyjából 45 millió Eurot kellene a United becsengetnie a nagy rivális kasszájába. 

 

Ruben Neves

A Sky Sports beszámolójában olvashatjuk, hogy a Uniteddel már tavaly is szóba hozott portugál középpályás idén és a lehetséges célpontok egyike. A 25 éves középpályás szerződtetéséhez nagyjából 45 millió Eurora lenne szükség.

 

Declan Rice

Ez a lemez is újra előkerült a West Ham némiképp túlárazott játékosáról. Az Express szerint tőle nem szívesen válna meg Moyes és hiába 75 millió Euro körül mozog a középpályás piaci értéke, a Kalapácsosok szeretnének érte 110 milliót kapni. Ebből kifolyólag az angol érkezése szinte kizárt, hiszen leigazolása nagyjából ki is meríteni a United átigazolásokra szánt kasszáját.

 

 

Anthony

Még egy Ajax játékos, aki Ten Hag érkezését követően hírbe került a manchesteriekkel. A 22 esztendős Anthony a Mirrorban megjelent információk szerint nagyjából 35 millió Euroba kerülne és jobb szélső támadóként megoldást jelenthet azon a poszton, amire már évek óta keresi a megfelelő opciót a rekordbajnok.


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!